Laatst bijgewerkt op 15/08/2017 21:56
World Darts Federation

WDF World Cup Ladies Pairs 1995

Messe, Basel
Van: woensdag 4 oktober 1995
Tot: zaterdag 7 oktober 1995

Met een record aantal inschrijvingen van 40 herenploegen ging de tiende WDF World Cup in het Zwitserse Bazel van start. Met dit prachtige aantal konden WDF voorzitter Peter McMenamin en SDA-President Felix Degen al van een succes spreken nog voor de eerste pijl was geworpen. Niet alleen de kwantiteit was aanwezig ook de kwaliteit ging steeds verder omhoog. Er zijn blijkbaar geen “zwakke broertjes” meer onder de dartscollega’s. Ook bij de dames werd met 35 landen een record gevestigd tijdens hun zevende World Cup van 4 tot en met 7 oktober in de Messe Feestzaal.

Op donderdagmiddag begonnen de dames aan het koppel toernooi met de poule wedstrijden. Hierbij werden de Duitse dames uitgeschakeld in de zware poule waar ook Nederland en Schotland in zaten. Ook de Belgische en Noord-Ierse dames verdwenen uit het toernooi. Zij zaten samen in Groep-C met Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika.

Bij de laatste zestien zouden meer verrassingen volgen. Zo wist het Zuid-Afrikaanse duo Victoria Young & Linda Katske met 4-1 te winnen van Janette Youngson & Donna Robertson uit Schotland. Het zeer ervaren team uit Nieuw Zeeland Noëline Gear & Janette Jonathan kwamen 3-0 voor tegen de titelverdedigsters Valerie Maytum & Francis Hoenselaar uit Nederland. De Nieuw-Zeelanders kregen ook enkele pijlen voor de winst, maar mistten en zo werd het 3-1. Even was er de hoop op een comeback van Nederland, maar dat wisten ze toch niet te voor elkaar te krijgen, ze verloren met 4-1. De dames Sandra Greatbatch & Leeanne Maddock uit Wales ontsnapten aan uitschakeling, zij wonnen nipt met 4-3 van het Keniaanse koppel Lucy Jemtai & Mary Kerubo die in 1993 ook al verassend de kwartfinale haalden en toen ook verloren van Wales.

De dames uit Wales verloren in de kwartfinale van het Deense koppel Gerda Sogaard & Ann-Louise Andersen met 4-3. Nieuw-Zeeland won het Oceanische duel met 4-2 van Australië (Dot McLeod & Jodie Hislop) en Karin Nodhal & Hege Lokken schakelden Zuid Afrika uit met 4-1. Het Engelse topduo Mandy Solomons & Deta Hedman wonnen met 4-0 van Patricia Farrell & Amy Earle uit Canada.

In de halve finales werd het twee keer een 4-0 uitslag. Nieuw Zeeland won van Denemarken en Engeland van Noorwegen. In de finale kwamen de Engelse dames snel 2-0 voor in 18 en 25 darts. Gear & Jonathan, geholpen door twee keer 140 in de derde leg kwamen terug tot 2-1, maar Hedman & Solomons sloegen keihard terug met een 14 darter. Toch wist het Nieuw-Zeelandse duo ook hun spel op te trekken en wonnen de volgende leg in 17 darts. Het Engelse koppel vertrok echter geen spier en met scores van 100–100–100–60–105 gevolgd door een finish van 36 beslisten ze in 18 darts het koppel kampioenschap.

Gespeelde finales