Laatst bijgewerkt op 16/08/2017 08:06
Professional Darts Corporation

UK Open 2014

Butlin's Minehead, Minehead
Van: vrijdag 7 maart 2014
Tot: zondag 9 maart 2014
Prijzengeld:
  1. £ 50.000
  2. £ 25.000
  3. £ 12.500
  4. Q/F £ 7.500
  5. Last 16 £ 5.000
  6. Last 32 £ 3.000
  7. Last 64 £ 1.000
  1. Totaal: £ 250.000

De UK Open van 2014 werd voor het eerste gespeeld in Minehead. Tot dit jaar was Bolton altijd de speelstad geweest. Ook de datum was een andere, waar altijd gespeeld werd begin juni was het toernooi nu van 7 t/m 9 maart. Omdat het toernooi naar voren was gehaald waren er ook maar zes UK Open Qualifiers in plaats van de gebruikelijke 8.

Adrian Lewis zou dit lange weekend de sterkste blijken. Hij had alle moeite van de wereld om bij de laatste 32 langs de Belg Ronny Huybrechts te komen, maar wist een 3-7 achterstand toch om te buigen tot een 9-8 overwinning. Vanaf dat moment was Jackpot ook niet meer te stoppen. Raymond van Barneveld (9-2), Mensur Suljovic (10-3) en Mervyn King (10-6) werden moeiteloos aan de kant geschoven.

In de finale moest Lewis het opnemen tegen Terry Jenkins. The Bull haalde voor het eerst sinds de World Matchplay van 2009 weer de finale van een groot televisie toernooi, maar net zoals de zeven voorgaande keren kwam hij in de finale ruim te kort. Lewis stormde richting de zege met 11-1 en liet een gemiddelde van 109,13 noteren, het hoogste gemiddelde in de finale van de UK Open ooit.

De grootste verrassing van het toernooi luisterde naar de naam Aden Kirk. De jonge Engelsman versloeg in de derde ronde niemand minder dan vijfvoudig UK Open kampioen Phil Taylor. The Power was eigenlijk al het hele jaar niet in vorm, maar op dit podium kwam zijn vormverlies wel erg pijnlijk over het voetlicht. Kirk won vervolgens ook nog van Peter Wright, die op dat moment de koploper in de Premier League is. Brendan Dolan is bij de laatste 16 tenslotte een maatje te groot, maar Kirk kan terug kijken op een prachtig weekend.

Michael van Gerwen is de grote favoriet voorafgaand aan het toernooi. De Nederlander heeft de laatste twee televisietoernooien gewonnen en is nog altijd i goede vorm. Hij plaatst zich ook moeiteloos voor de halve finale na zeges op James Hubbard, Andy Hamilton, Mark Webster en Ian White, maar in de halve finale is Terry Jenkins net even beter.

Voor Nederland doen naast Michael van Gerwen nog zes landgenoten mee, waaronder drie debutanten. Dirk van Duijvenbode wint zijn eerste partij, maar verliest bij de laatste 64. Datzelfde overkomt Benito van de Pas. De beste debutant is voormalig BDO wereldkampioen Christian Kist. Hij verslaat Antonio Alcinas en landgenoot Vincent van der Voort alvorens te verliezen van Mervyn King. Jelle Klaasen wint op het hoofdpodium van John Henderson, maar verliest na een 4-0 voorsprong met 8-9 van Andy Hamilton. Tweevoudig UK Open kampioen Raymond van Barneveld moet al vanaf de eerste ronde spelen omdat hij het in de kwalificatietoernooien slecht heeft gedaan. Toch weet hij tot de laatste 16 te komen, waar hij dus kansloos verliest van de latere winnaar.