Laatst bijgewerkt op 25/10/2017 09:56
Professional Darts Corporation

European Championships 2012

RWE Sporthalle, Mulheim an der Ruhr
Van: donderdag 20 september 2012
Tot: zondag 23 september 2012
Prijzengeld:
  1. £ 50.000
  2. £ 20.000
  3. £ 10.000
  4. Q/F £ 7.500
  5. Last 16 £ 5.000
  6. Last 32 £ 2.500
Overige prijzengeld:
  1. High finish £ 0
  2. Totaal: £ 0

In 2012 wordt het European Championships voor de vijfde keer gespeeld en voor de vijfde keer in een andere speelgelegenheid. Wel blijft het toernooi voor het derde jaar op rij in Duitsland, dit jaar is Muelheim de gastheer. Niet minder dan zes landgenoten mogen in 2012 een gooi doen naar de titel, maar wederom zal geen van hen de finale halen. Co Stompé verliest voor het vierde jaar op rij in de eerste ronde, dit jaar is Richie Burnett te sterk voor de man uit Lelystad. Gino Vos gaat bij zijn debuut onderuit tegen Dave Chisnall en ook voor Vincent van der Voort eindigt het toernooi na één ronde. Kim Huybrechts is te sterk voor onze landgenoot die in de vijf keer dat hij meedoet aan dit toernooi ook nog nooit de eerste ronde heeft overleefd. Positieve uitzondering op al het Nederlandse leed is het spel van Jerry Hendriks. Hij wint in de eerste ronde van de Oostenrijker Mensur Suljovic en moet in ronde twee wel zijn meerdere erkennen in Phil Taylor, maar de nederlaag is niet groot met 7-10.

Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld treffen elkaar in de tweede ronde na zeges op respectievelijk Andy Smith en Terry Jenkins in de eerste ronde. Het is Barney die het onderlinge duel weet te winnen in de 19e en beslissende leg. Een ronde later moet het toernooi echter verder zonder Nederlander als Van Barneveld verliest van angstgegner Kim Huybrechts. Voor Phil Taylor is de kwartfinale dit jaar ook het eindstation. De Noord-Ier Brendan Dolan maakt een einde aan een reeks van 22 wedstrijden zonder nederlaag voor Taylor als hij wint met 10-6. Traditiegetrouw wint de speler die Taylor uitschakelt niet het toernooi, Dolan verliest in de halve finale van Wes Newton.

De finale in 2012 gaat uiteindelijk tussen Wes Newton en Simon Whitlock. Beide heren hebben nog nooit een groot TV toernooi gewonnen en het is de Australiër Simon Whitlock die een einde maakt aan die reeks. Hij wint de finale ruim, dit tot groot enthousiasme van het Duitse publiek dat Whitlock heeft geadopteerd als favoriet. Whitlock heeft in 2012 een Duitse vriendin en dat helpt hem enorm tijdens dit toernooi. Een Australiër wint dus het European Championship in 2012.