Laatst bijgewerkt op 15/08/2017 21:52
British Darts Organisation

BDO World Championship Men

Aankomende seizoen 2018:
  • {dn} {dl}
  • {hn} {hl}
  • {mn} {ml}
  • {sn} {sl}
Van: zaterdag 6 januari 2018
Tot: zondag 14 januari 2018
Regerend kampioen:
Regerend kampioen van BDO World Championship Men 2017
Fotograaf: David Gill/BDO

Het BDO World Professional Darts Championship. In 1978 gestart als het officieus wereldkampioenschap darts dat jaren lang onder de naam “Embassy” bekend stond. Embassy was de naam van het sigarettenmerk dat dit toernooi sponsorde. Alleen het eerste jaar werd het toernooi gespeeld in een matchplay formaat van legs, vanaf 1979 wordt er over sets gespeeld.

BBC Television toont het evenement op TV en hiermee begon een lange samenwerking met de BDO. Het kampioenschap werd bedacht door Mike Watterson. Watterson was een snooker promotor en hij kwam met het idee terwijl hij op een zaterdag in een kappersstoel zat in 1977. Imperial Tobacco, die al het World Snooker Championship met hun ‘Embassy’ merk sponsorden waren ook geïnteresseerd in de darts variant. Met Watterson als promotor van het evenement tekende Imperial Tabacco de overeenkomst die 25 jaar stand zou houden. De relatie eindigde pas toen de Britse regering besloot dat tabaksfabrikanten geen sportevenementen meer mochten sponsoren in 2003.

De eerste Embassy werd gespeeld in Nottingham, om vervolgens te verhuizen naar Stoke-on-Trent waar het kampioenschap van 1979 tot en met 1985 zou worden gespeeld. Vanaf 1986 wordt er traditioneel gespeeld in de Lakeside country club in Frimley Green.

Engelsman Eric Bristow heeft meer dan wie ook zijn stempel op dit toernooi gedrukt, van de zestien keer dat hij meespeelde stond hij 10 keer in de finale en won hij vijfmaal. Raymond van Barneveld heeft de titel vier keer op zijn naam geschreven en ook nog twee finales verloren. Maar ook John Lowe en Martin Adams met beide drie titels mogen niet op het lijstje ontbreken. In 1990 pakt Phil Taylor zijn eerste wereldtitel ook op dit podium.

Een ander memorabel moment is ongetwijfeld de 9-darter in 1990 van de uit Singapore afkomstige Amerikaan Paul Lim, hij is daarmee de enige die dit tot heden voor elkaar krijgt tijdens het BDO WK.

De eerste Nederlandse deelnemer aan de Embassy was in 1988 Bert Vlaardingerbroek, hij zou in de eerste ronde verliezen van de latere winnaar Bob Anderson. De meest succesvolle Nederlander op Lakeside is ongetwijfeld Raymond van Barneveld. Van Barneveld won het toernooi vier keer, in 1998, 1999, 2003 en 2005 en was tweemaal verliezend finalist in 1995 en 2006. In 2006 is landgenoot Jelle Klaasen hem te sterk af. In 2012 wordt Christian Kist als derde Nederlander gekroond tot ‘wereldkampioen’ op Lakeside. De enige Nederlandse finalist die geen wereldkampioen wordt is Danny Noppert in 2017.

Gespeelde finales