Blog Gijs Groeneveld

Van Gerwen niet te stoppen

Gepubliceerd op 03 december 2015
Michael van Gerwen heeft ook het laatste grote toernooi voor het WK op zijn naam geschreven. In de finale van de Players Championship Finals was hij met 11-6 te sterk voor Adrian Lewis.
PCF 001
WSoD 02

De andere darters moeten er gek van worden. Je gooit een geweldig toernooi en komt in de finale tegenover Van Gerwen te staan. Met goede moed begin je aan de wedstrijd, komt in de eerste legs nog aardig mee, maar dan zet Van Gerwen de turbo erop. Binnen no-time sta je met je rug tegen de muur en heeft hij je al twee keer gebroken. Dit overkwam Lewis afgelopen weekend. Lewis kon het niet meer herstellen en verloor de finale dus vrij kansloos.

In de finale van de World Series of Darts stond Van Gerwen tegenover Peter Wright. Wright hield zich goed staande en stond uiteindelijk met 10-9 voor. Nog één leg zal hij gedacht hebben. Van Gerwen weigerde mee te werken en won de volgende leg om er 10-10 van te maken. Wright mocht de beslissende leg beginnen, en stond na negen darts keurig op 121 voor de wedstrijd. Van Gerwen besloot om zichzelf na negen darts te parkeren op 50, de druk stond er vol op. Wright faalde vanaf 121 en Van Gerwen maakte het af. Dit is de klasse van Van Gerwen op het moment. Op de meest vervelende momenten voor een tegenstander weet hij een 180 of een 100+ finish te gooien. En op de momenten dat het er echt op aan komt, zoals in de beslissende leg tegen Wright, gooit hij zo verschrikkelijk goed dat dit de tegenstander bijna depressief moet maken.

Van Gerwen gaat vol vertrouwen op weg naar het WK. Even twee weekjes vakantie en dan moet het toch echt gaan gebeuren. Als hij gewoon blijft gooien zoals in de voorgaande toernooien heeft hij van geen enkele darter wat te vrezen. Geen enkele tegenstander zal het zeggen, maar op het moment is elke darter bang voor Van Gerwen. Hij is in staat om mensen te slopen en kent geen genade.

De voornaamste tegenstanders voor Van Gerwen zijn Gary Anderson en Phil Taylor. Dit zijn de enigste twee spelers die bij vlagen het niveau halen van Van Gerwen. Na deze twee spelers zijn er een heel aantal, zoals Lewis, Chisnall en Wade, die als outsider gelden voor de titel. Ook spelers die wat lager staan op de Order of Merit kunnen gevaarlijke tegenstanders zijn. Zo is Mensur Suljovic een lastige tegenstander, hij is goed in vorm en sommige spelers irriteren zich aan het ‘rare’ gedrag van Suljovic tijdens een wedstrijd. Een aantal spelers heeft dit ook bij Van Gerwen. Het uitbundige juichen wil bij darters nog wel eens tot irritatie leiden. Zo heeft Van Gerwen het in het verleden wel eens te horen gekregen van Phil Taylor en ook Gary Anderson heeft zich in de media negatief uitgelaten over de maniertjes van Van Gerwen. De kracht van Van Gerwen is dat hij zich hier niets van aan trekt en gewoon doorgaat met zijn eigen spelletje. Het staat natuurlijk nergens in de regels dat je niet mag juichen na een goede score. Het is zijn manier om zichzelf op te peppen en wat anderen daar van vinden maakt hem niet uit.

Op dit moment is er dus maar één speler die boven iedereen uitsteekt. De kracht van van Gerwen om op de meest vervelende momenten een tegenstander een gigantische mentale tik te geven maakt het verschil met de rest. Zijn mentale weerbaarheid is gigantisch. Er zijn op het moment een aantal spelers die scorend mee kunnen komen met de Brabander, maar er zijn er maar weinig die zo genadeloos zijn als van Gerwen.

Gijs Groeneveld

Reacties